Almedalsveckan är i full gång och politiker från alla landets partier är på plats för debatt, tal och samtal och ett ämne som flitigt diskuteras i dagarna är den svenska spelpolitiken och den brännande frågan är utan tvekan: Hur ska det gå för den svenska spelmarknaden? En fråga man försöker besvara genom en mängd seminarier som pågår måndag till onsdag under politikerveckan.
Hur ska det gå för svenska casino i en omreglerad spelmarknad? Det är en fråga som flitigt är på tapeten i årets upplaga av politikerveckan i Almedalen. På plats på Gotland befinner sig både representanter från regeringen och olika intresseorganisationer för att argumentera för sin sak. Till exempel har Branschföreningen för Onlinespel (BOS) planerat att hålla ett seminarium med temat omreglering av den nuvarande spelregleringen där det huvudsakliga ämnet man vill ta upp rör området kanalisering och skatteintäkter. I ett pressmeddelande skriver man bland annat om hur behov finns att attrahera en bred anslutning av spelbolag vilket också gör att man samtidigt behöver skatta avgifter och annan beskattning lågt. Dock skriver man även om hur detta medför lägre intäkter från staten som gör att man på deras sida, regeringens alltså, kan ge avkall på en högre kanalisering till förmån för högre skatteintäkter. Vad man därvid vill diskutera under sitt seminarium är hur man på en omreglerad spelmarknad ska göra en optimal avvägning mellan kanalisering och skatteintäkter på bästa sätt samt vilka andra utmaningar som finns. Men BOS är långt från den enda organisationen med intresse för spelfrågan på plats i Almedalen i år – här finns även en hel radda av politiker villiga att bjuda in till samtal.
Många beredda att prata spelpolitik
Ett annat seminarium i Almedalen har berört liknande frågor som nämnt ovan men då med fokus på föreningslivet i Sverige och övergången från spelmonopol till en öppnare marknad. En tidning som sammanfattat vad man där talade om är Accent Magasin, Sveriges största tidning om droger och nykterhet som även i mångt om mycket följer med i spelregleringsfrågor då detta ämne också berör temat missbruk på många plan. Där skriver man bland annat om hur centerpartisten Per Lodenius, som även sitter med i spelutredarens referensgrupp för den pågående spelutredning som ska vara klar våren 2017, i ett panelsamtal bland annat pratade om hur man är överens om hur civilsamhället är något som behöver skyddas inför den kommande omregleringen men att frågan är hur detta ska gå till. Andra på plats i diskussionen var politiker från Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna som alla var relativt överens i denna fråga. Värd för detta samtal var Simon Holmesson, politisk sekreterare i IOGT-NTO.
Mycket spelpolitik på programmet
Ser man till programmet för Almedalsveckans olika seminarier syns tydligt ett gemensamt tema och detta är: omregleringen och dess konsekvenser på gott och ont. Dessa seminarium kommer pågå mellan måndag och onsdag samt ha deltagare från en rad olika intresseorganisationer, föreningar och politiker från hela landet. Programmet för seminarierna hittas i sin helhet hos The Gambler Magazine och direktlänk till programmet för spelseminarier 2016 hittas genom att klicka här.